top of page

הזמן הנכון לניתוח אלקטיבי להחלפת מפרק בשל מחלת סחוס שחיקתית

במאמר הקודם דנו במהות הבעיה ובאופייה. הפעם נעבור על אחת ההחלטות החשובות שעומדות בפני הסובלים ממחלת סחוס שחיקתית - מתי לעבור את הניתוח.


בראייתי, מטופל המקבל החלטה חשובה כמו ההחלטה לעבור ניתוח, עובר מספר שלבים, כאשר בסופו של הליך מחשבתי המטופל מגיע להבנה שהטיפולים השמרניים (כגון פיזיותרפיה ו/או תרופות) אינם מסייעים להקלת הכאב, ושללא התערבות ניתוחית סביר להניח שאיכות חייו תלך ותידרדר. פעמים רבות המטופל שוקל כיצד כאב זה עלול להשפיע על איכות חייו, כאשר איכות חיים טובה מאפשרת למטופל לתכנן פעולות ולבצען בהתאם לרצונו. מחלת סחוס שחיקתית עלולה ליצור קושי במגוון פעולות כדוגמת קושי במהלך גרבת גרביים ללא עזרה, ירידה במדרגות, טיול, עבודה, משחק עם הילדים או הנכדים, ועוד. בנוסף, קיימים מצבים בהם הכאב מעיר מהשינה, משפיע על מצב הרוח ופוגע בקשרים החברתיים של המטופל כתוצאה מכך.

כל אלו ועוד, משפיעים על איכות חייו של המטופל, ולכן בשלב זה יתכן והמטופל יחליט שברצונו לבחור באפשרות הניתוחית.


הרבה פעמים עולה המחשבה - "האם אני בגיל המתאים לעבור ניתוח מסוג זה?".

כשהייתי רופא צעיר בתחילת דרכי המקצועית, אני זוכר את מוריי אומרים למטופלים שסבלו מבעיות אלו - ״תימשכו, עד שלא תהיה ברירה... אתה צעיר מידי... את מבוגרת מידי בשביל לעבור ניתוח מסוג זה...״. בשנים האחרונות, לאור ההתקדמות בעולם הרפואה, ובכלל זאת בתחומי ההרדמה, הניתוח, המשתלים והשיקום, אני סבור שאמרות אלו של מוריי כבר פחות רלוונטיות.

בניגוד לאמרות מוריי, כיום ניתן לומר למטופל ״אתה צעיר מידי כדי לנהל את חייך לפי המגבלות שהברך או הירך מטילות עליך״ או לחילופין "האם לא הגיע הזמן לבחון אפשרויות טיפול, שעשויות לסייע בשיפור איכות החיים שלך?".


המלצות ללפני הניתוח ולאחריו

הניתוח כאמור, הינו ניתוח מאד שכיח וסיכויי ההצלחה בו הינם גבוהים. למרות זאת, ברור לנו שלהגיע לניתוח מסוג זה במצב גופני ונפשי אופטימלי עשוי להעלות את סיכויי ההצלחה ואת שביעות הרצון מניתוח זה. לכן באם המטופל מעשן הרי שהפסקת עישון מספר שבועות לפני הניתוח והימנעות מעישון לאחריו ישפרו את סיכוייו לעבור החלמה תקינה ללא סיבוכים מיותרים. באם המטופל סובל ממחלת הסוכרת, שמירה על איזון רמות סוכר בתקופה שטרם הניתוח כפי שנמדד ע״י רמות ההמוגלובין המסוכרר, יקטינו את הסיכון לזיהום. פיזיותרפיה, שימור טווחים וחיזוק שרירים בגפה המנותחת וכן בגפה הנגדית יקלו על המטופל את ההליך השיקומי לאחר הניתוח. חשוב לזכור כי למרות הכאב והמגבלות שהמחלה מטילה על המטופל, פעילות גופנית כדוגמת הליכה, שחייה, רכיבה על אופני כושר, וחדר כושר בהתאם להנחיות הרופא המטפל, עשויה לשמר את מצבך הגופני ואת שריריך פעילים ונכונים להתמודד בהליך השיקום שלאחר הניתוח.

Comments


bottom of page